Öncelikle kolesterol dediğimiz şey lipid (yağ) grubuna girer. Kan lipidleri arasında HDL, LDL, VLDL, trigliserid ve total kolesterol gibi farklı çeşitler bulunur.
Türkiye’de kan lipid profili hastalıkları ciddi bir sağlık sorunudur. Erişkin nüfusta her 10 kişiden 3’ünde kolesterol yüksekliği görülmektedir.
-Kolesterol seviyesinin yüksek olması uzun vadede kalp damar hastalıklarına yatkınlığı arttırmaktadır. Bu nedenle düzenli aralıklarla kolesterol seviyenizi takip etmeniz önemlidir.
Vücutta kolesterol seviyesini yükselten birçok faktör bulunabilir. Bunlardan ilki kolesterol, doymuş yağ veya trans yağ ağırlıklı beslenme biçiminizdir. Aynı zamanda ailesel yatkınlık, fazla kilolar ve sigara kullanımı da kolesterolü yükseltmektedir.
Basitçe listelemek gerekirse kolesterol yükselten maddeler şunlardır:
1- Fazla kilo
2- Doymuş yağ ve trans yağ yüksek beslenmek (kısacası fast food ve paketli ürünler)
3- Fiziksel aktivitenin sınırlı olması
4- Sigara kullanımı
5- Ailede kalıtsal hiperkolesterol
6- Diyabet, böbrek hastalığı veya hipotriodizm
Sağlıklı kolesterol seviyesine ulaşmak için neler yapabiliriz?
-Yüksek kolesterol içeren besinleri hayatımızdan bir süre çıkarabiliriz
Örn: Kırmızı et, sakatat, yüksek yağlı süt ürünleri. Ayrıca; işlenmiş gıdalar, kızartma yöntemiyle pişen her besin, basit şeker içeren hamur işlerini de diyette kısıtlamalıyız.
Bunlar yerine tavuk eti, balık veya baklagil gibi alternatif protein kaynaklarına diyetimizde daha çok yer vermeliyiz.
Ayrıca yüksek lifli beslenmek de önemlidir. Mevsiminde sebze ve meyveleri tüketmek, sağlıklı olan tam tahıl grubundan beslenmek gerekir.
Son söz olarak şunu belirtelim, kardiyovasküler hastalıklar Dünyada ve Türkiye’de en önemli ölüm nedeni olarak ilk sıradadır. Kolestrol seviyesi de bu hastalıklar için iyi bir ön belirteç olarak görülmekte. Farkına varmak ve önlem almak için ise asla geç değil.